Mielőtt nekiláttam a téma feldolgozásának, azt tapasztatam, hogy általánosságban elég nagy a káosz a fejekben (az enyémben is)energiaelőállítás, azon belül “fűtés” témakörben, úgyhogy az írásos részben próbálom az alapokat felvázolni, a videóban pedig megnézhetitek mi történik konkrétan egy olyan erőműben, amit biomasszával fűtenek.

Atom, nap, szél, víz

A napenergia esetében nem kell erőmű, a napelemmekkel elektromos áramot állítunk elő, a napkollektorral pedig vizet lehet melegíteni. A geotermikus energia sem különösebben bonyolult, ahol rendelkezésre áll, ott csak fel kell hozni a föld alól és egyből használható fűtésre.

clouds-dawn-dusk-157039
szélerőmű park (fotó:pexels.com)

A folyók mentén épített duzzasztógátakban a víz energiáját használják elektromos áram előállítására, a szélenergia esetében pedig a szél által meghajtott kerekek energiáját a szélerőművekben átalakítják villamos energiává. Bár nyilván jóval összetettebb, de  most egy  mondatra egyszerűsítem az atomenergiát is: az atomerőműben az atommag hasadásánál felszabaduló hővel elektromos áramot termelnek. (De léteznek kizárólag hőt termelő atomfűtőművek is).

arr
energia mindenhez kell (fotó:pexels.com)

Elsőre talán nem tartozik szorosan a “fűtés” témához a fenti felsorolás, de az átfogóbb kép miatt hasznos, és arra is jó, hogy nyomatékosítsa: ahhoz hogy legyen áramunk és legyen otthon meleg, energia kell.

Energiahordozók, erőművek, fűtőművek

Ha az előzőeket energiaforrásnak nevezzük, akkor most azok az anyagok jönnek, amik magukban hordozzák az energiát és amikből – többnyire elégetéssel – kinyerjük azt. Ide a fosszilisek tartoznak (olaj, szén földgáz)illetve a biomassza.

Azokat a helyeket, ahol ezt a közvetlenül felhasználható energiát kinyerik (ahol az energiahordozót elégetik) erőműveknek és fűtőműveknek nevezzük. Az erőműben villamos energia, a  fűtőművekben hőenergia keletkezik. Az olyan helyeket pedig, ahol egyszerre állítanak elő hő és villamos energiát is, kapcsolt termelésű erőműnek nevezzük.

sss
széntüzelésű erőmű (fotó: pexels.com)

Ilyen kapcsolt termelésű erőmű, a pécsi is, ahol a videó miatt jártam. Pécsett 1962-ben létesült erőmű, amit főként a Mecsekben található nagy mennyiségű szénre alapoztak. A 2000-es évek elején aztán az erőművet egyrészt a gazdaságosan kitermelhető szénmennyiség csökkenése, másrészt környezetvédelmi szempontok miatt biomassza erőművé alakították. Ez nagyon leegyszerűsítve nagyjából ugyanaz, mintha otthon az olajtüzelésű kazánját valaki vegyestüzelésűvé alakítja, vagy ilyenre cseréli.

Screenshot 2018-12-07 08.58.51
megy a szalma a kazánba (részlet a videóból)

Mivel a magyar erőművek nagy részét korábban a szénre alapozták, a más energiahordozóra történő részbeni, vagy teljes átállás folyamata máshol is lezajlott, de olyan erőművek is akadnak szép számmal, amelyek működését leállították: Inota, Bánhida, Oroszlány.

A magyar lakások 15%-a távfűtéses hálózatról kapja a fűtéshez és a használati melegvízhez szolgáló hőt, ezeken belül pedig a legnagyobb arányt a földgázból származó energia teszi ki (71%), második a biomassza (18%) és nagyjából 11% a kommunális hulladék hasznosításából származő hőmennyiség.

22
távhő vezeték föld felett (részlet a videóból)

Így készül a távfűtés

A folyamat így néz ki a pécsi erőműben: a kazánban elégetésre kerül a tüzelőanyag (fa és szalma), a keletkező hővel felforrósított vízgőzzel pedig turbinákat hajtanak meg. A gőzzel meghajtott turbina egyrészt elektromos áramot termel, másrészt a turbinából kilépő, elektromos áramot termelő gőz leadja a hőjét a távhővezetékekben keringő víznek.

Screenshot 2018-12-07 08.59.46
távhővezeték a föld alatt (részlet a videóból)

És ezen a ponton be is fejezem a folyamat részletezését, egyrészt mert szerintem kezdésnek ennyi pont elég, másrészt mert ami ezután következik, az részletesen és érthetően benne van az alábbi Hogyan készül? videóban. Amiből egyébként választ kaptok arra is, honnan származik az erőműben eltüzelt biomassza, miért számít ez megújuló energiaforrásnak, illetve hogyan lesz a távhőből a lakások radiátoriban meleg és miben különbözik ez a használati melegvíztől.