LÁTHATATLAN SEGÍTSÉG

LÁTHATATLAN SEGÍTSÉG

Virtuális Távhőszolgáltatás napja a TERMOSTAR Kft.-nél.

Április 16-a a távhő ünnepe volt Kecskeméten.

A távhő az éghajlatvédelemben is fontos szerepet játszik
 

A klímatudatos energiatermelés és a TERMOSTAR Kft. évi 25.500 tonna CO2 megtakarítást eredményező átfogó fejlesztése kapta a főszerepet Kecskeméten, az április 16-án megrendezett Távhőszolgáltatás napján. A LÁTHATATLAN SEGÍTSÉG címmel megtartott konferencia ráirányította a figyelmet azoknak a munkájára, akik megbízható távhőszolgáltatással mintegy 40.000 ember biztonságos mindennapjaihoz nyújtanak láthatatlan segítséget a hírös városban.

A nagy érdeklődés mellett zajlott konferencia résztvevőit dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntötte, aki elmondta:

  • A távhőszolgáltatás a fogyasztók ellátása mellett az éghajlatvédelemben is egyre fontosabb szerepet játszik. A globális felmelegedés miatt elengedhetetlen az üvegházhatásúgáz-kibocsájtás csökkentése, aminek legfontosabb területe a klímatudatos energiatermelés. A távhő ebben kap fontos szerepet, nem utolsó sorban azért, mert a településeken az egészségre is káros szennyezőanyagok jelentős része a fűtési időszakban a helytelen lakossági tüzelési módok miatt kerül a levegőbe. A klímaváltozás hosszútávú, fenntartható megoldások megvalósítására kényszeríti az országokat. Magyarország vállalása, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, amiből a TERMOSTAR Kft. is kiveszi részét a klímatudatos energiatermelés érdekében megvalósuló átfogó fejlesztésével. Külön öröm, hogy egy olyan cégről beszélünk, amely a társadalmi felelősségvállalás területén is nagyon aktív – gondoljunk csak az ’Ültess fát!’ programra, amelyben civilek, intézmények, magánszemélyek több mint 650 fát ültettek el, zöldebbé téve Kecskemétet. Összegezve: a klímatudatos távhő és az azt biztosító TERMOSTAR Kft. része a 21. századi fenntartható, környezettudatos világnak – mondta dr. Salacz László országgyűlési képviselő.

A konferencia első előadás témája a TERMOSTAR Zöld Távhő Fejlesztési Projektje volt, amelyről Horváth Attila ügyvezető igazgató tartott tájékoztatót. A TERMOSTAR Kt. vezetője elmondta: a pandémiára való tekintettel a TERMOSTAR csapata fokozott óvintézkedések mellett végezte tevékenységét az elmúlt egy évben. Kecskemét kiemelt közszolgáltatójánál szigorú biztonsági előírások szabályozták a munkafolyamatokat – a műszaki terület, az ügyfélszolgálat és az adminisztratív munkatársak esetében egyaránt. A pandémiás protokoll akkor sem lazulhatott, amikor csillapodni látszott a járvány. Hiszen közszolgáltatóként a TERMOSTAR Kft. 40.000 ember ellátásáról gondoskodik a hét minden napján, a nap 24 órájában. Ennek eredménye, hogy a járvány valamennyi hulláma alatt stabil volt az üzembiztonság, az ügyfélszolgálat néhány hét kivételével végig a fogyasztók rendelkezésére állt, és a TERMOSTAR szakemberei magas színvonalú ellátást biztosítottak a veszélyhelyzet idején, láthatatlan segítséget nyújtva a kecskeméti családok mindennapjaihoz.

Horváth Attila elmondta: a pandémia idején zavartalanul folytatódott a TERMOSTAR Zöld Távhő Fejlesztési Projektjével kapcsolatos munka. A klímatudatos távhőtermelés megvalósítását szolgáló beruházás eredményeképp a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőmennyiség jelentős része helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás felhasználásával kerül majd előállításra. A projekt a környezetvédelmi szempontok mellett erősíti az ellátásbiztonságot is: a helyi megújuló energiaforrás garanciát jelent arra, hogy – történjék bármi – télen melegek lesznek a radiátorok a kecskeméti távhős lakásokban.

A fejlesztés meghatározó eleme a város déli iparterületén létrejövő fűtőmű, valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő egységes, energiatakarékos távhőhálózat, amely jelentősen javítja a kecskeméti távhőrendszer hatékonyságát.

A TERMOSTAR Kft. új, Mindszenti krt.-i telephelyén üzembe álló, 20+5 MW teljesítményű kazánok faapríték, városi zöld biomassza, valamint napraforgóhéj hasznosításával állítanak elő hőenergiát. A projekt előkészítése során a TERMOSTAR Kft. külső szakértők bevonásával megvizsgálta valamennyi szóba jöhető megújuló energia (geotermia, szél- és napenergia) felhasználásának lehetőségét. Ennek során világossá vált, hogy Kecskemét adottságait figyelembe véve, a mintegy 40.000 ember biztonságos és folyamatos ellátásához szükséges ipari méretű energiatermeléshez az egyetlen felelős megoldás a zöld-biomassza fűtőmű üzembe állítása. A gazdaságos működéshez szükséges fűtőanyag a Kecskeméten szelektíven gyűjtött fásszárú városi biomasszából, és a KEFAG Zrt. erdészeteiben keletkező vágástéri apadékból (gyökér, háncs, vékony ágak) valamint napraforgóhéjból biztosítható. A projekt pozitív „mellékhatása”, hogy Kecskemét környékén mintegy 10%-kal megnő az erdősíthető földterület. Ugyanis felszabadul az a terület, amelyet a földeken hagyott vágástéri apadék foglal el jelenleg.

A fejlesztés részekén megépülő összekötő távvezeték új fogyasztók bekapcsolását teszi lehetővé - többek között - a Nyugati Városkapu területén, ahol jelentős érdeklődés van a megújuló energia alapú távhő iránt. A sikeres skandináv és nyugat-európai gyakorlat azt mutatja, hogy a korszerű biomassza fűtőművek üzembe állása és a távhős fogyasztók számának növekedése pozitív hatással volt a levegőminőségre. A fűtőművek működését ugyanis szigorú emissziós paraméterek szerint szabályozzák – szemben a háztartások gyakran helytelen fűtési megoldásával. Így minél többen csatlakoznak a rendszerhez, annál tisztább lesz a levegő.

Horváth Attila elmondta: a kecskeméti távhőfejlesztési projektre mindez fokozottan igaz. Kecskeméti szolgáltatóként a szigorú környezetvédelmi szabályok betartása a TERMOSTAR Kft.-nek nem pusztán kötelessége, de saját érdeke is.

Az ügyvezető előadását követően Nagy Krisztina gazdasági igazgató, az esemény házigazdája Pék Gáspár főmérnöknek adta át a szót, aki a társasházak számára elérhető energiakorszerűsítési lehetőségekről tartott tájékoztatót. A TERMOSTAR Kft. szakmai támogatást nyújt azoknak a lakóközösségeknek, amelyek a fejlesztés mellett döntenek. Erre most is jó lehetőség van, hiszen ismét igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás távhős lakások fűtéskorszerűsítésére! A lakásonként akár 400 ezer forintos összegre augusztus 31-éig pályázhatnak a társasházak és a lakásszövetkezetek. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. 3 milliárd forint keretösszegű pályázatán az elszámolható bruttó költségek 50%-a nyerhető el, egy-egy lakásra akár 400 ezer forint.

Farkas-Barta Katalin, a 10 Millió Fa Egyesület elnöke előadásában az ’Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet!’ TERMOSTAR Lakossági Fásítási Programot értékelve elmondta:

  • A program egyik fontos eleme volt az egykori Centrum áruház környékének zöldítése, amelyhez a TERMOSTAR Kft. biztosította a fákat, és ahol országosan példaértékű megoldás született. Sikerült jelentősen nagyobb zöld felületet kialakítani úgy, hogy teljes összefogás alakult ki a jó ügy érdekében: az önkormányzat, civil szervezetek, közéleti szereplők, vállalkozások, magánszemélyek teljes együttműködésével jött létre az új zöld tér Kecskeméten. Az egyesület elnöke elmondta: az ’Ültess fát!’ program keretében elültetett 651 csemetének fontos szerepe van a város zöldítésében, hiszen 15 év alatt mintegy 30%-kal csökkent a zöld felület, jelentős részben a lakossági fakivágások és a különböző beruházásokkal kapcsolatos munkálatok miatt. Márpedig a fák nyáron hűtik a levegőt, oxigént termelnek és megkötik a szennyező anyagokat, tehát aktív szerepet játszanak a városban az egészséges, élhető környezet fenntartásában.   

Az egyesület elnöke kiemelte: A társadalmi felelősségvállalás, és ezen belül a zöld ügy mára olyan fontossággal bír, ami nem merülhet ki abban, hogy egy adott cég elültet egy-két fát. A zöld elkötelezettség tudatos vállalás, amely minden területre hatással kell legyen. Kecskeméten jó példa erre a TERMOSTAR Kft., ahol a jövőbe helyezett befektetésnek tekintik ezt a tevékenységet.

A konferencia befejező részében a szervezők virtuális gyárlátogatásra hívták a résztvevőket, majd dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármester zárszavával ért véget az esemény.

Az alpolgármester elmondta: az önkormányzat kiemelten kezeli a távhőszolgáltatással kapcsolatos ügyeket, hiszen a távhő modern, környezettudatos és gazdaságos szolgáltatást biztosít a fogyasztóknak. Az elmúlt évtizedekben végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően Kecskeméten sikerült elkerülni azt a helyzetet, hogy a cég számára az egyetlen menekülő út a külföldi tőke bevonása legyen. A TERMOSTAR Kft. azon kevés hazai távhőszolgáltató egyike, amely magyar, mégpedig zömmel önkormányzati tulajdonban maradt, és így tud a korszerű szolgáltatás mellett a klímapolitikai célok megvalósításához is hozzájárulni. Az alpolgármester egyúttal megköszönte a TERMOSTAR Kft. csapatának, hogy a virtuális térben is vállalkoztak a rendezvény megszervezésére, és sok értékes információval szolgáltak a ’Láthatatlan segítség’ elnevezésű konferencián.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk

Kosár tartalma

Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz