Tegyük tisztábbá Kecskemét levegőjét!

Minden 4. háztartásban rendszeresen tüzelnek szeméttel.

Fűts okosan! – Tegyük tisztábbá Kecskemét levegőjét!

Ön szerint mi a felelős leginkább a levegőbe kerülő szennyeződésekért? A válasz sokak számára lehet meglepő: a helytelen lakossági szilárd tüzelés.

Magyarországon a leginkább egészségkárosító légszennyező anyagok 77 százaléka (!!!) a háztartások szilárd tüzelése miatt kerül a levegőbe. Megdöbbentő adat, hiszen mindeközben a lakossági fűtés az összes energiafelhasználás mindössze 4 százalékát teszi ki.

A légszennyezés fő előidézője, hogy sok háztartásban használnak nem megfelelően beállított, sok esetben elavult fűtőberendezést, amelyekben egyre nagyobb arányban égetnek el fát, lignitet, barnaszenet, illetve hulladékot – olvasható az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának jelentésében. A hulladék eltüzelésének gyakoriságát vizsgálta egy 2017-es országos közvélemény-kutatás is. Ennek eredménye szerint Magyarországon minden 4. háztartásban rendszeresen tüzelnek el szemetet az otthoni kályhában, kazánban, amivel erősen szennyezik a levegőt.

Szomorú adat: több mint 14.000 ember idő előtti halálát okozza a légszennyezés évente hazánkban. Ha mindenhol megfelelő lenne a levegő minősége, akkor ez a 14 ezer ember átlagosan 10 évvel élhetne tovább. A károsanyagokat tartalmazó levegő a gyerekek életesélyeit 6-18 hónappal csökkentheti! Mi több, a légszennyezés kimutatható hatással van a kicsik szellemi képességeinek fejlődésére.

Fontos kérdés tehát, hogyan fűtsünk okosan. Illetve mivel NE fűtsünk soha. A fő szabály, hogy TILOS minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

  • „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
  • rétegelt lemez, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag..

Ezeknek az anyagoknak az elégetésekor mérgező vegyületek, erősen rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe és a hamuba.

A Széchenyivárosban tisztább a levegő, mint a kertvárosokban

Miért tisztább a levegő a Széchenyivárosban a fűtési szezonban, mint Kecskemét kertvárosi részeiben? Egyszerű a válasz: mert a Széchenyiben távhővel fűtenek. A korszerű szűrőberendezéseknek köszönhetően a fűtőmű kéményén vízpára  távozik. Ezzel szemben azoknak a házaknak a kéménye, ahol rosszul fűtenek, sötét füstöt bocsájt ki, amely tele van szennyező anyagokkal. A különbség látványos és mérőműszerek nélkül is tisztán érezhető.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz