TERMOSTAR BIOMASSZA BERUHÁZÁS BOKRÉTAÜNNEP

Jelentős állomásához érkezett a kecskeméti távhőrendszer átfogó fejlesztésének keretében épülő TERMOSTAR Biomassza Fűtőmű kivitelezése.


TERMOSTAR BIOMASSZA BERUHÁZÁS BOKRÉTAÜNNEP


Jelentős állomásához érkezett a kecskeméti távhőrendszer átfogó fejlesztésének keretében épülő TERMOSTAR Biomassza Fűtőmű kivitelezése. A főépület legmagasabb pontjának elérését április 21-én a hagyományoknak megfelelően bokréta elhelyezésével ünnepelte vállalatunk.

Az elmúlt hónapok energiagazdasági folyamatai új értelmet adtak az ellátásbiztonság fogalmának. A helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás hasznosítása kulcsfontosságú a távhőszolgáltatásban érintett lakosság, az oktatási, egészségügyi, sport és szociális intézmények biztonságos, tervezhető és folyamatos ellátása szempontjából.

Az Európai Uniós forrásból, a Széchenyi 2020 Program keretében megvalósuló TERMOSTAR Biomassza Beruházás célja a megújuló energia integrálása a távhőrendszerbe, és a hőtermeléshez jelenleg felhasznált földgáz mintegy 70%-ának kiváltása helyi megújuló energiaforrással.

A fejlesztés ezáltal tovább erősíti Fogyasztónk ellátásbiztonságát, az egységes, energiatakarékos távhőhálózat bővítésével pedig új fogyasztók számára is elérhetővé teszi a klímatudatos távhőt.

  • Ez a projekt alapvetően határozza meg Kecskemét jövőjét. Attól jó, hogy kiérleltük, a legjobb technológiát választottuk, alaposan és széleskörben megvitattuk azokat az elemeit, amelyek esetleg kockázatot jelenthetnek, illetve kérdéseket vethetnek fel. Pont akkor értünk a kivitelezés szakaszába, amikor a legaktuálisabb lett városunk számára is, hiszen nem telik el olyan nap, amikor ne jönne velünk szembe az energetikai probléma – fogalmazott köszöntőjében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

 

  • Nagyon büszke vagyok a TERMOSTAR csapatára, amelynek tagjai 40.000 kecskeméti fogyasztónk stabil ellátása mellett a hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobb beruházásának szakmai irányítását végzik. Mintegy 10 év telt el azóta, hogy a megújuló energia hasznosítása mellett döntöttünk. A gondos előkészítés, majd a sikeres pályázatok és a szintén sikeres közbeszerzési folyamatok során számtalanszor megtapasztaltuk, hogy ha egy ajtó bezáródik, akkor kinyílik egy másik. A szakmai felkészültség mellett nem kevés kitartásra és következetes, céltudatos munkára volt szükség ahhoz, hogy ma itt állhassunk, és együtt ünnepelhessük a kecskeméti távhőszolgáltatás eddigi legnagyobb beruházásának előrehaladását. Az átfogó fejlesztéssel új fejezet nyílik a hírös város távhőszolgáltatásának történetében, ami hozzájárul Kecskemét környezetvédelmi és energiagazdálkodási célkitűzésének eléréséhez - mondta Horváth Attila ügyvezető igazgató a Bokrétaünnepen.    

 

A beruházás keretében 20+5 MW teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű létesül Kecskemét déli iparterületén, a Mindszenti krt.-on. A fűtőmű építésével párhuzamosan, az átfogó fejlesztés részeként, összesen mintegy 6 km hosszú, korszerű, energiatakarékos gerincvezetékkel bővül a kecskeméti távhőhálózat. Az új vezetékszakaszok összekapcsolják a Mindszenti krt.-i telephelyet a technológiailag megújuló Szultán utcai, valamint az Akadémia krt.-i TERMOSTAR telephelyekkel, egységes energetikai rendszert alkotva. Egyúttal olyan új körzetek számára is elérhetővé teszik a klímatudatos távhőt, mint a dinamikusan fejlődő Nyugati Városkapu.

A Mindszenti krt.-i telephely kiválasztásánál fontos szempont volt a Bácsvíz Zrt. Szennyvíztisztító telephelyének közvetlen szomszédsága. Ami többrétű energetikai együttműködésre ad lehetőséget a két kiemelt közszolgáltató számára.

A projekt a hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobb beruházása, amely egyúttal a TERMOSTAR Kft. eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése.


A SADE Magyarország Mélyépítő Kft. kivitelezésében épülő biomassza fűtőmű összetett energiamix kialakítását teszi lehetővé. Ennek alkotóelemei a Kecskemét 50 km sugarú körében, a tervszerű erdőgazdálkodás során melléktermékként keletkező, faipari célra nem hasznosítható vágástéri apadékból (gyökérzet, háncs, vékony ágak) előállított faapríték, a szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomassza és a napraforgómaghéj. A vágástéri apadék hasznosításának köszönhetően az érintett részeken mintegy 10%-kal megnő az erdősíthető terület. Ugyanis felszabadul az a terület, amelyet most a földeken hagyott, jelenleg nem hasznosított apadék foglal el.

A SADE Kft. kivitelezésében épülő Mindszenti Távvezeték és a TERRA-21 Kft. kivitelezésében megvalósuló Széchenyi Távvezeték építése az ütemezésnek megfelelően halad. A jelenlegi tervek szerint a következő fűtési szezonra a korszerű, hőszigetelt gerincvezetékek a fogyasztók rendelkezésére állnak.

A TERMOSTAR Kft. a hosszútávú megoldásokban hisz. Az Európai Unió támogatásával, a vállalat tulajdonosi testületének egyetértésével és Kecskemét Megyei Jogú Város képviselő-testületének egyhangú támogatásával megvalósuló beruházás tovább erősíti a lakossági és nagyfogyasztók ellátásbiztonságát, egyúttal a következő generációk számára is elérhetővé teszi a modern nagyvárosi léthez elengedhetetlen hatékony, fenntartható, klímatudatos távhőszolgáltatást.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz