Üzembe állt a TERMOSTAR Biomassza Fűtőmű

Üzembe állt a TERMOSTAR Biomassza Fűtőmű

Megújuló energiával váltjuk ki a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 80%-át.

Üzembe állt a TERMOSTAR Biomassza Fűtőmű

Mintegy 10 éves előkészítő munka és 21 hónapon át tartó kivitelezést követően október 26-án átadásra került vállalatunk biomassza fűtőműve.

A Kecskemét város energiagazdálkodására nézve meghatározó jelentőségű beruházás keretében 20+5 MW teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű létesült Kecskemét déli iparterületén, a Mindszenti körúton. Ezzel lehetővé vált a megújuló energia ipari méretű hasznosítása és távhőrendszerbe integrálása a vármegyeszékhelyen. Az idei fűtési szezontól a távhőszolgáltatásban érintett fogyasztók – vagyis Kecskemét lakosságának 1/3-a, mintegy 40 ezer fogyasztó és 230 intézmény – fűtése és melegvíz-ellátása megújuló energiából történik. Ez tovább erősíti az ellátásbiztonságot, ugyanakkor dimenzióváltást jelent Kecskemét energiagazdálkodásában.

A biomassza fűtőmű építésével párhuzamosan, az átfogó fejlesztés részeként, összesen mintegy 6 km hosszú, korszerű, energiatakarékos gerincvezetékkel bővült a kecskeméti távhőhálózat. Az új vezetékszakaszok összekapcsolják a Mindszenti krt.-i telephelyet a technológiailag megújuló Szultán utcai, valamint az Akadémia krt.-i telephelyekkel, egységes energetikai rendszert alkotva. Egyúttal olyan új körzetek számára is elérhetővé teszik a klímatudatos távhőt, ahol az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény ez iránt.

- Ha két szóban kellene összefoglalnom azt a folyamatot, amelynek eredményeként ma itt állhatunk, akkor ez a két szó a hit és a lehetőség lenne – mondta Horváth Attila ügyvezető igazgató a projektzáró rendezvényen. – Végig hittünk az átfogó fejlesztés megvalósulásában és sikerében. Amikor akadályok gördültek elénk, nem adtuk fel. Mindig kerestük az új lehetőségeket. Ha egy ajtó bezárult, egy másik kinyílt. 

- A beruházás megvalósításához sok ember segítsége kellett – folytatta az ügyvezető igazgató. – Ez a projekt nem valósulhatott volna meg a tulajdonosok, a minisztériumok, illetve a döntéshozók támogatása nélkül. De - nem utolsó sorban - szükségünk volt egy csapatra is: a TERMOSTAR gárdájára. Ez a 95 fős csapat éjjel-nappal hőt termel, ügyfélszolgálatot üzemeltet, villamosenergiát termel nem kis gazdasági eredménnyel. Nagyon hálás vagyok kollégáimnak, mert az ő munkájuk eredményeként még hatékonyabbá tehettük a távhőtermelést - mondta köszöntőjében Horváth Attila, a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója.

A biomassza-fűtőmű, valamint a Mindszenti körúti telephelyet a Szultán utcai telephellyel összekötő távvezeték a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft., a széchenyivárosi távvezeték pedig a Terra-21 Kft. kivitelezésében épült meg. Tomosi Károly, a Veolia ügyvezetője beszédében a hosszú távú fenntarthatóságról szólt. Hozzátéve, ez a fűtőmű is bizonyítja: más célra nem hasznosítható melléktermékből is lehet energiát termelni. 

Bally Attila, az MVM Zrt. műszaki vezérigazgatója a kisebbségi tulajdonos részéről üdvözölte a projektet. Mint kiemelte, a földgáz megújuló energiával való kiváltása kulcsfontosságú a hazai energiaszektorban. Az energetikai függetlenség megteremtése a biztonságos jövőt jelenti.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester Kecskemét jelmondatával kezdte beszédét a projektzáró rendezvényen: „Sem magasság, sem mélység nem rettent”. Mint elmondta, a TERMOSTAR Kft.-ben többségi tulajdonnal rendelkező önkormányzat vezetőjeként  az elmúlt egy évtizedben gyakran megélték a mélységet, a küzdelmet a beruházás kapcsán. Most, hogy üzembe állt a megújuló energiát hasznosító fűtőmű, megélhetik végre a magasságot is.

Megérte a harc, sokat fejlődtünk, tanultunk – mondta a polgármester asszony. -  Új időszámítás kezdődik a város energiaellátásában, az energiabiztonság, valamint a zöldítés területén. Nem csak beszélünk a klímatudatosságról, nem csak a stratégiai dokumentumokban szerepelnek ezek a hangzatos célok, hanem teszünk is ezekért, 70 százalékát kiváltva a gáznak és hatalmas CO2 megtakarítást elérve - hangsúlyozta beszédében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester.

A projektzárón elhangzott beszédek sorát dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese zárta, kiemelve: a kormány számára kulcskérdés az energiabiztonság. Ezért nagyon fontos a kecskeméti biomassza-fűtőmű, mely jelenleg az ország legnagyobb távhőfejlesztése.

- A mai nap aranybetűs napja Kecskemétnek! Kecskemét földgázkitettsége ezzel a beruházással jelentősen csökkent, ráadásul megújuló energiaforrással történt a kiváltás, ami klímavédelmi szempontból, a fogyasztók ellátásbiztonsága és a stabil, megfizethető árak szempontjából is kiemelten fontos – mondta dr. Koncz Zsófia.

A beszédeket követően digitális szalagátvágás következett dr. Salacz László országgyűlési képviselő, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Tomosi Károly, Bally Attila, Nagy Balázs államtitkár, dr. Koncz Zsófia, Szemereyné Pataki Klaudia és Horváth Attila részvételével, akik egy-egy puzzle-darabot illesztettek össze, majd a jelképes lánggyújtás után következett az avatási ceremónia.

A projektzáró rendezvény záróakkordjaként a vendégek üzemlátogatáson vehettek részt, ahol működés közben tekinthették meg a TERMOSTAR Kft. biomassza fűtőművét.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz