Energetikai, műszaki információk

 

Tájékoztatás

energetikai tanúsítói tevékenységet végző személyek részére

 
 
 
A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ezúton teszi közzé az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. (V.25.) ÉKM rendelet előírásai szerint, a 2023.évi termelési, felhasználási és szolgáltatási adatok alapján meghatározott tényezőket:
 
Kecskeméti távhőellátási körzet:
 
  Értékesített hőre
Rendszer neve f távhő nren f távhő ren f távhő tot f távhő CO2
Kecskeméti egységesített távhőrendszer 1,093 0,3500 1,443 286,776

 

 
 
 
Energetikai tanúsítására kijelölt szervezetek, energetikai programok
 
 
Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30.) Korm. rendelet 9.§ - a szerinti, az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását végzők, továbbá az energiaauditot, energetikai szolgáltatást végző, külön jogszabály alapján kijelölt vagy akkreditált szervezetek nyilvántartásának elérhetősége, továbbá az energiahatékonyságot javító intézkedések, programok hozzáférhetőek a Magyar mérnöki Kamara honlapján:
 
 

Műszaki paraméterek

Fontosabb adatok (2023)
 
Lakossági fogyasztók fűtött légtérfogata 1.548.722 lm3
Egyéb közületek és külön kezelt intézmények fűtött légtérfogata 717.052 lm3
Fűtött légtérfogat összesen 2.265.774 lm3
Szolgáltatott hőmennyiség 315.520 GJ
Használati melegvíz értékesítés 266.301 m3

 

TELEPHELYEK (FŰTŐMŰVEK), HŐKÖZPONTOK, HŐFOGADÓK, PRIMER ÉS SZEKUNDER TÁVVEZETÉKEK RÖVID BEMUTATÁSA

 

A társaság – fűtési-, és használati-melegvíz célú – a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőt 100 %-ban saját hőtermelő berendezéseivel állítja elő, tevékenységéhez hőt nem vásárol.

A társaság távhőelőállítást három városrészben, a Széchenyivárosban, az Árpád-városban, valamint a Homokbányán szolgáltat. Az erre a célra szolgáló távhőrendszer 2023 októberétől a Mindszenti krt-i  fűtőmű üzembe helyezésével megújuló alapú hőenergiával is táplálható. A Széchenyivárosi és az Árpádvárosi ellátási körzeteket 2013-tól távhővezetékkel összekötöttük, így az egyesített rendszerrel a kapacitások optimalizálására van lehetőség.

A Széchenyivárosi és az Árpádvárosi fűtőművekben a gázkazánokkal termeljük a primer hőt, a gázmotorokkal pedig a hőt és villamos energiát kapcsoltan állítjuk elő. A gázmotorokkal termelt hő a primer rendszerben keringő víz előmelegítésére szolgál.

A Mindszenti krt-i  fűtőmű tüzelőanyaga biomassza, jellemzően faapríték és napraforgó maghéj.

2018 óta a Homokbányai városrészben bérelt kazánházban hőtermelést és saját primer távhőhálozaton keresztül hőszolgáltatási tevékenységet végzünk.

 

Akadémia körúti fűtőmű

A fűtőmű körzetében, a Széchenyivárosban él a teljes fogyasztói kör 2/3-a.

Jelenleg a fűtőműben 7 db földgázüzemű forróvíz kazán (ebből 2 db kondenzációs füstgázhő-hasznosító hőcserélővel van ellátva, 2 db pedig hagyományos füstgáz-hőcserélővel), valamint 3 db JMS 612 típusú gázmotoros blokk áll rendelkezésre. Az összes beépített hőteljesítmény 67,52 MW.

A 3 db gázmotor 5,02 MW hő és 4,73 MW villamos összteljesítménnyel rendelkezik. A gázmotorok üzemeltetésével kapcsoltan termelt villamos energiát az MVM Partner Zrt. virtuális erőmű részére értékesítjük.

A fűtőműből négy gerincvezeték páron, 54 db saját és 9 db idegen tulajdonú hőközponton keresztül jut el a hő és a melegvíz a fogyasztói hőfogadókba, és innen a lakásokba, egyéb helyiségekbe.

 

Szultán utcai fűtőmű

A fűtőmű körzetében és a városközpontban él a teljes fogyasztói kör 1/3-a.

A rendelkezésre álló beépített hőteljesítmény 32,77 MW.  A hőellátást 3 db forróvíz üzemű és 2 db melegvíz üzemű kazán biztosítja, ebből füstgáz-hőhasznosító hőcserélővel 1 db forróvíz-kazán rendelkezik.

A telepen 1 db JMS 612 típusú 1,57 MW hő- és 1,46 MW villamos teljesítményű gázmotor blokk van beépítve.

A telephelyen a gázmotor, az értékesítési szerződés feltételei alapján folyamatosan – a karbantartások miatti üzemszünet kivételével – rendelkezésre állt az MVM Partner Zrt. részére. A gázmotor felügyeletét minden műszakban kollégáink személyesen ellenőrzik, illetve a Telekont mérés adatgyűjtő rendszeren keresztül távolról is felügyelik.

A fűtőműből két gerincvezeték páron 63 db saját és 22 db idegen tulajdonú hőközponton keresztül jut el a hő és a melegvíz a fogyasztói hőfogadókba, és innen a lakásokba, egyéb helyiségekbe.

 

Mindszenti körúti fűtőmű

2023 évben került kialakításra egy 25 MW összteljesítményű biomassza-tüzelésű fűtőmű a kiszolgáló létesítményekkel (hídmérleg, rakodógép, labor, tüzelőanyag tároló, tüzelőanyag feladás, füstgáztisztítás, kémény, hőkiadás, keringető rendszer, stb., illetve az irodaépület a szociális létesítményekkel) együtt.

 

A beépített egy db 5 MW és egy db 20 MW teljesítményű biomassza tüzelésű forróvíz kazán szolgál a megújuló hőenergia előállítására. A berendezésekkel a távhőrendszer teljes hőigényének ~2/3 része biztosítható.

A távhőrendszeri csatlakozás egy ~2,1 km nyomvonalhosszúságú Mindszenti krt.-i telephelyet a Szultán utcai fűtőművel összekötő távvezeték szakasszal történik. A Szultán utcai fűtőműben a biomassza kazánok által termelt hő fogadása és keringtetése, pufferelése és a meglévő távhőrendszerbe táplálásának kialakítása történik.

 

 

Homokbányai körzet

A Kvarc utca 2. sz. alatti Mercedes Benz Iskola kazánházának üzemeltetését és az Iskola hőellátását 2018. december 3-ától végezzük. A városrészben további két intézmény, valamint egy szállásépület számára nyújtunk hőszolgáltatást.

Jelenleg 3 db földgázüzemű melegvíz-kazán áll rendelkezésre hőforrásként. Az összes beépített hőteljesítmény 1030 kW, melyből 340 kW tartalékkapacitás.

A körzetben 1 db saját és 3 db idegen tulajdonú hőközpont biztosítja a hőszolgáltatást.

 

Nyugati városkapu körzet

2021-ben a Rudolfkertben – a város kiemelt fejlesztési területén – megkezdődött a távhőrendszer kiépítésének előkészítése. 2023. októbertől az Akadémia krt-i fűtőműből az Olimpia utcáig kiépített ~ 3,7 km nyomvonalhosszúságú távhő gerincvezeték útján biztosítjuk a hőellátást a Család- és Gyermekjóléti Központ, a Hírös Sport Nonprofit Kft. Olimpia utcai létesítményei valamint 3db egyéb - felújítás alatt lévő - épület részére.

 

Hőközpontok, hőfogadók

A primer forróvíz a fűtőművekből szivattyúk segítségével jut el a hőközpontokba, amelyek feladata a hőenergia fogadása, átalakítása, a szekunder víz szétosztása az épületekbe. A rendszerhez 157 db hőközpont és 208 db szekunder oldali hőfogadó állomás tartozik.

Akadémia körúti fűtőmű: A fűtőműből négy gerincvezeték páron, 54 db saját és 9 db idegen tulajdonú hőközponton keresztül jut el a hő és a melegvíz a fogyasztói hőfogadókba, és innen a lakásokba, egyéb helyiségekbe.

Szultán utcai fűtőmű: A fűtőműből két gerincvezeték páron 63 db saját és 22 db idegen tulajdonú hőközponton keresztül jut el a hő és a melegvíz a fogyasztói hőfogadókba, és innen a lakásokba, egyéb helyiségekbe.

Homokbányai körzet: A körzetben 1 db saját és 3 db idegen tulajdonú hőközpont biztosítja a hőszolgáltatást.

Nyugati városkapu körzet: A körzetben 1 db saját és 4 db idegen tulajdonú hőközpont biztosítja a hőszolgáltatást.

 

Primer és szekunder távvezetékek

A hőenergia, távhővezeték-hálózaton keresztül jut el a hőközpontokhoz. A primer elosztó hálózat nyomvonala 27,3 km, beleértve a Fűtőműveket összekötő kooperációs vezetékeket és a Nyugati városkapuhoz kiépült gerincvezetéket is. A távhőellátó rendszer primer menetrendjét fűtési idényben a fogyasztók fűtési és használati melegvíz igénye, fűtési idényen kívül a használati melegvíz-fogyasztás csúcsigénye határozza meg.

A hőközpontokban termelt használati melegvíz és az időjárásnak megfelelő hőfokú fűtővíz a szekunder hálózati elemeken keresztül jut el a felhasználási helyekre.

A szekunder távhővezeték-hálózat a szolgáltatói hőközpontból kiinduló és az átalakított hővel ellátott épület hőfogadó állomása főelzáró szerelvényéig terjedő összekötő vezeték. A szekunder elosztó hálózat nyomvonala ~ 10 km.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz