Zöld távhő fejlesztési projekt

 

Velünk zöldül Kecskemét! – Megújuló energiával az ellátásbiztonságért!.

A hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobb beruházása kezdődött meg 2022-ben Kecskeméten. A TERMOSTAR Zöld Távhő Fejlesztési Projekt célja a megújuló energia távhőszolgáltatásba integrálása, valamint a meglévő távhőrendszer bővítése, és egységes, energiatakarékos rendszer kialakítása.

A kecskeméti önkormányzat többségi tulajdonában lévő KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. a Széchenyi 2020 program keretében, a Kohéziós Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában biztosított, mintegy 8,5 milliárd forint költséggel valósítja meg a beruházást.

A projekt tovább erősíti a távhős lakásokban élő mintegy 40.000 ember ellátásbiztonságát, hozzájárul a fogyasztói és szolgáltatói költségek stabilan tarthatóságához, és 65%-kal csökkenti a hőtermelésből adódó CO2 kibocsátást.HELYI MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁS = ELLÁTÁSBIZTONSÁG

A globális energiagazdasági folyamatok ismét ráirányították a figyelmet az ellátásbiztonság fontosságára. A helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás felhasználásának és ezzel a földgázkitettség csökkentésének - a klímavédelmi szempontok mellett - a biztonságos, tervezhető és folyamatos lakossági, intézményi ellátás szempontjából is kiemelt szerepe van.

Az elmúlt időszak eseményei világosan megmutatták, mennyire fontos a kiszámítható, stabil közszolgáltatás. A TERMOSTAR Kft. szakemberei számára a környezettudatosság mellett az energetikai függetlenség, az ellátásbiztonság további erősítése és a fogyasztói árstabilitás feltételeinek megteremtése voltak a meghatározó szempontok a Zöld Távhő Fejlesztési Projekt kidolgozása során.

A megoldás kulcsa a helyi adottságoknak megfelelő megújuló energia bevonása a hőtermelésbe. Hiszen, ha helyben rendelkezésre álló energiaforrással elő tudjuk állítani a szolgáltatáshoz szükséges energiát, akkor a külső körülményektől függetlenül biztonságban van az ellátás.

 

KECSKEMÉT ADOTTSÁGAINAK MEGFELELŐ ENERGIAMIX

Az átfogó rendszerfejlesztés előkészítése során a kecskeméti távhőszolgáltató megvizsgálta valamennyi szóba jöhető megújuló energiaforrás (geotermia, biomassza, szél- és napenergia) felhasználásának lehetőségét. Ennek eredményéből kiderült: Kecskemét adottságaira való tekintettel a mintegy 40.000 ember ellátásához szükséges ipari méretű (~320.000 GJ) energia előállításához a biomassza fűtőmű üzembe állítása hosszú távon fenntartható, felelős megoldás.

Kevesen tudják, hogy Bács-Kiskun megyében az erdők túlnyomó részben telepített erdők. A kevés csapadék és a talaj rossz víztartó képessége miatt tervszerű erdőgazdálkodás nélkül Bács-Kiskunban 20-30 év alatt eltűnnének az erdők. A gazdálkodásnak természetes része a megfelelő időben történő kitermelés, amit újratelepítés követ. A folyamat során nagy mennyiségben keletkezik egyéb faipari célra nem hasznosítható melléktermék (gyökérzet, háncs, vékonyabb ágak), amely jelenleg nem kerül hasznosításra, ám amely megfelelő mennyiségű energiaforrást jelent.

A biomassza fűtőmű gazdaságos működtetéséhez szükséges fűtőanyag ennek megfelelően a Kecskeméten szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomasszából, napraforgóhéjból, valamint a KEFAG Zrt. erdészeteiben keletkező, más célra nem hasznosítható faipari melléktermékből biztosítható.

A projekt pozitív „mellékhatása”, hogy Kecskemét környékén mintegy 10%-kal megnő az erdősíthető földterület. Ugyanis felszabadul az a terület, amelyet jelenleg a földeken hagyott, másra nem hasznosított, vágástéri apadék foglal el.EGYSÉGES, ENERGIATAKARÉKOS RENDSZER

A fejlesztés keretében 20+5 MW teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű létesül Kecskemét déli iparterületén, a szennyvíztisztító telephely mellett kialakításra kerülő új TERMOSTAR-telephelyen. A fűtőmű energiatakarékos, új távhő gerincvezetékkel kapcsolódik a város meglévő távhőrendszeréhez és hőforrásaihoz, egységes energetikai rendszert alkotva. Ez a rendszer lehetővé teszi a megújuló energiaforrások rugalmas alkalmazhatóságát, egyúttal megfelelő lehetőséget biztosít az új és meglévő hőforrások gazdaságilag optimális működtetésére.

A fűtőmű kivitelezője a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. A 2022 első negyedévében megkezdődő kivitelezési munkálatok tervezett befejezése: 2023. december.BÁCSVÍZ-TERMOSTAR ENERGETIKAI EGYÜTTMŰKÖDÉS


A telephely kiválasztásánál fontos szempont volt a Bácsvíz Zrt. szennyvíztisztító telepének közelsége, ami többrétű energetikai együttműködést tesz lehetővé a két szolgáltató számára. A két kiemelt kecskeméti szolgáltató együttműködése példaértékű a hazai közszolgáltatói szektorban.RENDSZERBŐVÍTÉS – TÖBB EZER POTENCIÁLIS ÚJ FOGYASZTÓ

Az új TERMOSTAR-telephely kialakításával párhuzamosan megkezdődik az egységes, energiatakarékos távhőrendszer bővítése.
A rendszerfejlesztés célja, hogy új körzetek csatlakozhassanak, és ezzel több ezer új fogyasztó számára váljon elérhetővé a távhőszolgáltatás. Ilyen terület többek között a Nyugati Városkapu, Kecskemét dinamikusan fejlődő városrésze. Ahol a rendszerfejlesztésnek köszönhetően elérhetővé válik a kecskeméti önkormányzat környezet- és klímavédelmi célkitűzése: a Rudolf-kert füstmentes zónává alakítása.

A rendszerbővítés keretében kialakításra kerülő új távhő gerincvezeték szakaszok:

  • a Mindszenti krt.-i új TERMOSTAR telephelyet a technológiailag megújuló Szultán utcai fűtőművel összekötő távhő gerincvezeték,
  • az Akadémia krt.-i fűtőművet a Nyugati Városkapuval összekötő távhő gerincvezeték. 

TÁVHŐVEL A TISZTÁBB LEVEGŐÉRT

A projekt koncepciójának kialakítása során a sikeres skandináv és nyugat-európai gyakorlat szolgált mintául. Az ottani tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az érintett településeken jelentősen javult a levegő minősége a biomassza fűtőművek üzembe állásával és a távhőellátás terjedésével. A fűtőművek ugyanis szigorú emissziós paraméterek betartásával működnek – szemben a háztartások gyakran környezetterhelő helytelen fűtési megoldásával. Így minél többen csatlakoznak a rendszerhez, annál tisztább lesz a levegő.

A kecskeméti távhőfejlesztési projektre mindez fokozottan igaz: kizárólag olyan technológia kerül alkalmazásra, amely megfelel a szigorú Európai Uniós és hazai előírásoknak.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz