Zöld távhő fejlesztési projekt

 

Velünk zöldül Kecskemét! – Megújuló energiával az ellátásbiztonságért!.

A TERMOSTAR Kft. eddigi történetének legnagyobb fejlesztését valósította meg 2022-2023-ban. A Széchenyi 2020 program keretében, Európai Uniós forrásból, 100%-os támogatási intenzitással, 10,5 milliárd forint összköltségvetéssel megvalósított átfogó fejlesztés célja a megújuló energia hasznosítása és távhőrendszerbe integrálása. A mintegy 20.500 tonna/év CO2 megtakarítást eredményező fejlesztésnek köszönhetően a távhőszolgáltatásban érintett fogyasztók – Kecskemét lakosságának 1/3-a – fűtése és melegvíz ellátása megújuló energiából történik. Ez tovább erősíti az ellátásbiztonságot, ugyanakkor dimenzióváltást jelent Kecskemét energiagazdálkodásában.


 

MEGÚJÚLÓ ENERGIÁVAL AZ ELLÁTÁSBIZTONSÁGÉRT

Az elmúlt időszak energiagazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet az ellátásbiztonság fontosságára. A TERMOSTAR Biomassza Fűtőmű üzembe állásával a hőtermeléshez felhasznált földgáz mintegy 80%-a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrással kerül kiváltásra. A földgázkitettség csökkentése tovább erősíti a távhőszolgáltatásban érintett 40.000 kecskeméti fogyasztó ellátásbiztonságát. Hiszen a helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás garanciát jelent a stabil, tervezhető szolgáltatás fenntartására.

A beruházás keretében 20+5 MW teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű létesült Kecskemét déli iparterületén, a Mindszenti krt.-on. A fűtőmű építésével párhuzamosan - az átfogó fejlesztés részeként - összesen mintegy 6 km hosszú, korszerű, energiatakarékos gerincvezetékkel bővült a kecskeméti távhőhálózat. Az új vezetékszakaszok összekapcsolják a Mindszenti krt.-i telephelyet a technológiailag megújult Szultán utcai, valamint az Akadémia krt.-i TERMOSTAR telephelyekkel - egységes energetikai rendszert alkotva.

A biomassza fűtőmű, valamint a Mindszenti körúti telephelyet a Szultán utcai telephellyel összekötő távvezeték a VEOLIA Mélyépítő Magyarország Kft., a széchenyivárosi távvezeték pedig a TERRA-21 Kft. kivitelezésében épült meg.

A projekt a hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobb beruházása, amely egyúttal a TERMOSTAR Kft. eddigi történetének legjelentősebb fejlesztése.

 

 

HELYBEN RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ ENERGIAFORRÁS

Az átfogó rendszerfejlesztés előkészítése során a kecskeméti távhőszolgáltató megvizsgálta valamennyi szóba jöhető megújuló energiaforrás felhasználásának lehetőségét. Ennek eredményeként kiderült: Kecskemét adottságaira való tekintettel a mintegy 40.000 ember ellátásához szükséges ipari méretű energia előállításához a biomassza fűtőmű üzembe állítása hosszú távon fenntartható, felelős megoldás.

Bács-Kiskun megyében az erdők túlnyomó részben telepített erdő. A kevés csapadék és a talaj rossz víztartó képessége miatt tervszerű erdőgazdálkodás nélkül megyénkből 20-30 év alatt szinte eltűnnének az erdők. A gazdálkodásnak természetes része a megfelelő időben történő kitermelés, amit újratelepítés követ. A folyamat során ipari mennyiségben keletkezik egyéb faipari célra nem hasznosítható melléktermék (gyökérzet, háncs, vékonyabb ágak), amely jelenleg nem kerül hasznosításra, ám amely megfelelő mennyiségű energiaforrást jelent.

A biomassza fűtőmű gazdaságos működtetéséhez szükséges fűtőanyag ennek megfelelően a Kecskeméten szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomasszából, napraforgóhéjból, valamint a KEFAG Zrt. erdészeteiben keletkező, más célra nem hasznosítható faipari melléktermékből biztosítható.

A biomassza fűtőmű összetett energiamix kialakítását teszi lehetővé. Ennek alkotóelemei a Kecskemét 50 km sugarú körében, a tervszerű erdőgazdálkodás során melléktermékként keletkező vágástéri apadékból (gyökérzet, háncs, vékony ágak) előállított faapríték, a szelektíven gyűjtött, fásszárú városi zöld biomassza és a napraforgómaghéj.

A vágástéri apadék hasznosításának köszönhetően az érintett részeken mintegy 10%-kal megnő az erdősíthető terület. Ugyanis felszabadul az a terület, amelyet most a földeken hagyott, jelenleg nem hasznosított apadék foglal el.

 

 

FENNTARTHATÓ MEGOLDÁS

A TERMOSTAR Kft. a hosszútávú megoldásokban hisz. Az Európai Unió támogatásával, a vállalat tulajdonosi testületének egyetértésével és Kecskemét Megyei Jogú Város képviselő-testületének egyhangú támogatásával megvalósult beruházás tovább erősíti 40.000 lakossági fogyasztó, a távhőszolgáltatásban érintett több mint 230 intézmény és egyéb felhasználó ellátásbiztonságát. Kecskemét legnagyobb energiatermelő vállalataként a TERMOSTAR Kft. továbbra is meghatározó szerepet kíván vállalni a megújuló energia ipari méretű hasznosításában és az energiahatékonyságot szolgáló kecskeméti projektekben.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk
Kosár tartalma
Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz