Zöld távhő fejlesztési projekt

26.000 T/év CO2 megtakarítás, 10%-kal nagyobb erdősíthető terület

 

Klímatudatos energiatermelés helyi megújuló energiaforrásból

A megújuló energia alapú, klímatudatos távhőtermelés kecskeméti megvalósítását szolgálja a TERMOSTAR Kft. folyamatban lévő, átfogó fejlesztési projektje. A több mint 26.000 tonna/év CO2 megtakarítást eredményező fejlesztésnek köszönhetően a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőmennyiség jelentős része helyben rendelkezésre álló megújuló energiaforrás felhasználásával kerül előállításra. A projekt a környezetvédelmi szempontok mellett nagy mértékben erősíti az ellátásbiztonságot: a helyi megújuló energiaforrás garanciát jelent arra, hogy – történjék bármi – melegek lesznek a radiátorok a távhős lakásokban télen.

A beruházás új kaput nyit a zöld energia felhasználása előtt a kecskeméti távhőellátásban. Célja a hosszú távon fenntartható, környezettudatos, hatékony hőtermelés megvalósítása, amely európai színvonalon szolgálja ki a lakossági és nagyfogyasztói igényeket.

A fejlesztés meghatározó eleme a város déli iparterületén létrejövő fűtőmű, valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő, egységes távhőhálózat, amely jelentősen javítja a kecskeméti távhőrendszer energiahatékonyságát.

Társaságunk új, Mindszenti krt.-i telephelyén üzembe álló, 20+5 MW teljesítményű kazánok faapríték, városi zöld biomassza, valamint napraforgóhéj hasznosításával állítanak elő hőenergiát. A projekt előkészítése során a TERMOSTAR Kft. külső szakértők bevonásával megvizsgálta valamennyi szóba jöhető megújuló energia (geotermia, szél- és napenergia) felhasználásának lehetőségét. Ennek során világossá vált, hogy Kecskemét adottságait figyelembe véve, a mintegy 40.000 ember biztonságos és folyamatos ellátásához szükséges ipari méretű (~320.000 GJ) energia előállítására az egyetlen felelős megoldás a zöld-biomassza fűtőmű üzembe állítása. A gazdaságos működéshez szükséges fűtőanyag a Kecskeméten szelektíven gyűjtött fásszárú városi biomasszából, valamint a KEFAG Zrt. erdészeteiben keletkező vágástéri apadékból (gyökér, háncs, vékony ágak) és napraforgóhéjból biztosítható. A projekt pozitív mellékhatása, hogy Kecskemét környékén mintegy 10%-kal megnő az erdősíthető földterület. Ugyanis felszabadul az a terület, amelyet a földeken hagyott, másra nem hasznosított, vágástéri apadék foglalt el.

Az átfogó fejlesztés részét képezi az új és meglévő fűtőműveket, valamint a különálló vezetékrendszereket összekötő távvezeték szakaszok megépítése. A projektnek köszönhetően a klímatudatos távhő elérhetővé válik a város egyik legdinamikusabban fejlődő részében, a Nyugati Városkapuban. Ezzel megteremtődik a lehetőség új kis- és nagyfogyasztók távhőre csatlakozására, egyúttal energiatakarékos, egységes távhőrendszer jön létre – mindezzel tovább erősítve a szolgáltatás ellátásbiztonságát.

A KEHOP pályázatokból, állami támogatásból, valamint saját forrásból megvalósuló projekt koncepciójának kialakítása során a sikeres skandináv és nyugat-európai gyakorlat szolgált mintául. Ausztriában több mint 3000 biomassza alapú fűtőművet hoztak létre az elmúlt évtizedekben. Japánban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Kanadában egymás után valósulnak meg biomassza rendszerek. Az ottani tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az érintett településeken jelentősen javult a levegő minősége a biomassza fűtőművek üzembe állásával és a távhőellátás terjedésével. A fűtőművek ugyanis szigorú emissziós paraméterek betartásával létesülnek – szemben a háztartások gyakran helytelen fűtési megoldásával. Így minél többen csatlakoznak a rendszerhez, annál tisztább lesz a levegő.

A kecskeméti távhőfejlesztési projektre mindez fokozottan igaz: kizárólag olyan technológia kerül alkalmazásra, amely a szigorú Európai Uniós és hazai előírások betartásával üzemeltethető.

A TERMOSTAR Kft. erős szálakkal kötődik Kecskeméthez. A hírös város legnagyobb energetikai cégeként elkötelezettek vagyunk az itt élő emberek számára biztonságot és stabilitást jelentő, hosszú távú megoldások mellett.  Természetes kötelességünknek tekintjük, hogy a következő generációk iránti felelősséggel végezzük munkánkat, és olyan megoldásokat alkalmazzunk, amelyek nem csak a jelen kérdéseire, de a jövő kihívásaira is választ adnak. Ezért tettük le voksunkat a klímatudatos, fenntartható energiatermelés mellett.

 

A jelenlegi cég jogelődje, a TERMOSTAR KFt. 1993-ban alakult a Kecskeméti Ingatlankezelő és Távfűtő Vállalat távfűtési üzeméből, amely 1995-ben egyesült a DÉMÁSZ Rt. tulajdonú Kecskeméti Hőszolgáltató Kft-vel.

Cookie beállítások

6000 Kecskemét, Akadémia krt. 4.

76 / 50 - 40 - 40

kecskemet@termostar.hu

H-SZ: 8:00 – 15:00
Cs: 07:00 – 19:00
P: 08:00 – 12:00

A böngészőjében cookie-kat (adatfájlokat) tárolunk a felhasználói élmény javítása érdekében. További információk

Kosár tartalma

Ingyenes kiszállítás
Ingyenes kiszállítás
Tovább a kosárhoz